Saavutettavuus on sijoitus tulevaan

Ostaisitko sivuston, jonka käyttäminen on vaikeaa viidennekselle suomalaisista?

Ostaisitko mieluummin sivuston, jota mahdollisimman moni pystyy käyttämään? – Tästä on kyse saavutettavuudessa.

Saavutettavuudesta eivät hyödy ainoastaan näkö- tai kuulovammaiset. Saavutettavuudesta hyötyy jokainen, jonka näkö heikkenee iän myötä. Siitä hyötyvät värisokeat; pelkästään heitä on yli 4 % väestöstä. Siitä hyötyy jokainen, jonka käsi tai ranne on paketissa, jokainen, jonka käsi tärisee. Saavutettavuus voi olla jopa välttämätöntä niille, joilla on jokin vamma tai toimintarajoite. Digisukupolvi vanhenee ja harmaantuu. Verkkopalveluiden tulisi liikkua heidän mukanaan. Lainsäädäntö on jo lähtenyt liikkeelle direktiivin muodossa, sillä vuoden 2025 jälkeen mm. kaikkien uusien verkkokauppojen tulee olla saavutettavia.

Saavutettavuus on sijoitus tulevaisuuteen ja ainakin osittainen tae kestävämmästä ja laadukkaammasta koodista.

 
Saavutettavuus pähkinänkuoressa

Saavutettavuudella tarkoitetaan digitaalisten palveluiden suunnittelua ja toteutusta siten, että ne ovat helposti käytettävissä ja ymmärrettävissä kaikille käyttäjille. Näin varmistetaan esimerkiksi näkövammaisille, kuulovammaisille tai motorisesti rajoittuneille ihmisille mahdollisuus päästä osalliseksi digitaalisesta sisällöstä. Tämän lisäksi saavutettavaksi suunniteltu palvelu on usein käytettävämpi sen kaikille käyttäjille. Aito saavutettavuus edistää tasa-arvoa ja inklusiivisuutta digitaalisessa ympäristössä.

 

Esteettömyysdirektiivi tulee pian

Vuoden 2025 aikana voimaan astuva Euroopan unionin esteettömyysdirektiivi asettaa omat vaatimuksensa digitaalisten palveluiden rakentamiseen. Direktiivin mukaan mm. kaikkien uusien verkkokauppojen tulisi olla saavutettavia.

Hutcodella pyrimme siihen, että tarjoamamme ratkaisut ovat lähtökohtaisesti aina saavutettavia. Olemme luonnollisesti myös apuna, mikäli sivusto tai verkkokauppa kaipaa päivitystä saavutettavuuden osalta.

Tutustu kumppaniimme eQualiin lisää täällä.

Kiinnostuitko saavutettavuudesta? #saavuta2023-seminaari järjestetään 16.11.2023.