Turha hötkyily ei auta

Haastattelussa Hutcoden johtava web-kehittäjä Teemu Saarelainen

Jo pienestä pitäen Rovaniemellä asunut Teemu sai kipinän koodaamiseen lapsuudessa. ”Innostus alaan lähti kyllä jo lapsuuden peli- ja tietokoneharrastuksen myötä ja vahvistui entisestään lukiossa. Sittemmin se vei opiskelemaan tietojenkäsittelytieteitä Ouluun”, Hutcoden johtavana web-kehittäjänä aloittanut Teemu kertoo. 

Reilun 10 vuoden monipuolisen työkokemuksen alalta omaava Teemu listaa yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi työssä viihtyvyyteen hyvän työilmapiriin. Sen hän näkee toteutuvan hyvin Hutcoden rennossa ja mutkattomassa työkulttuurissa. 

”Täällä annetaan vastuuta kehittäjille ja minkä itse näen tärkeäksi, on oppiminen ja yhdessä tekeminen. Tietoa pitää siirtää ja siirtyä kehittäjältä toiselle. Ketään ei koskaan myöskään jätetä yksin ongelman kanssa, vaan tukea ja apua on saatavilla. Yhteistyö ja se, että opitaan toisilta, on itselleni tosi tärkeää”, Teemu painottaa.

Nykyisessä roolissaan Teemulla on webkehityksen lisäksi projektien kokonaisvastuuta organisoinnin ja tiimitoiminnan vetämisen puitteissa. Hän suunnittelee mm. sitä, missä työjärjestyksessä projekteja hoidetaan ja kuka tekee mitäkin. 

Useammat webkehityshankkeet tehdään projekteina, joissa oman tekijätiimin lisäksi myös asiakkaan toiminnalla on merkitystä projektin onnistumiseen. Parasta Teemun mielestä ovat sellaiset projektit, joissa asiakkaalla on selkeä tahto- ja tavoitetila, mitä halutaan ja jonkinlainen näkemys, kuinka se on saavutettavissa, mutta ennen kaikkea täysi luotto tekijöiden asiantuntemukseen ja ammattitaitoon. ”Hedelmällisintä on, kun pääsemme ehdottamaan ratkaisut, joilla tavoitteeseen päästään. Kultainen keskitie on paras – pitää antaa tilaa kehittäjille, mutta toisaalta taas menee hankalaksi, jos halutaan kuuta taivaalta eikä yhtään ymmärretä, kuinka se saadaan tehtyä”, Teemu summaa asiakasprojekteista.

Omaksi työelämän valtiksi Teemu nostaa myös rauhallisuuden ja toteaakin, että turha hötkyily ei auta yhtään mitään. Teemun tapa hoitaa projekteja ammattimaisesti myös paineikkaissa ja kiireellisissä tilanteissa onkin saanut usein kiitosta.  

Mistä sitten tekijä syttyy eniten omassa työssään ja onko Teemulla erityisesti jokin toimiala tai lempiaihe? ”Kyllä se sytyttää, kun pääsee toteuttamaan toimivaksi suunnitelmaa, jossa taitava ja lahjakas suunnittelija on tehnyt layoutin. Kun pääsee laittamaan omat taidot peliin, jolla sen saa oikeasti toimimaan ja elämään, silloin kyllä on tunne, että tästä syntyy jotain tosi hienoa. Voisi sanoa, että kun suunnitelma täyttää liki taideteoksen tunnusmerkit ja asiat tehdään hyvin myös konepellin alla, on lopputulos takuulla hyvä”, hän kertoo pilke silmäkulmassa.

Lumilautailua harrastavan Teemun aika kuluu vapaa-ajalla perheen kanssa yhdessä touhutessa, mutta edelleen aina kuin vain ehtii, myös pelaaminen ja tietotekniikka kuuluvat nekin vapaa-ajan mielipuuhiin.  

Päätteeksi Teemu vinkkaa, että juuri nyt Hutcoden tiimissä on erityisesti kysyntää WordPress-kehittäjille sekä Teemun työpariksi Team leaderiksi, ja kehottaakin rohkeasti kurkistamaan rekrysivujen tarjonnan.